Kamalak Arabuluculuk Merkezi

+90 312 261 4001

info@kamalakarabuluculuk.com

Kira Davalarında Arabuluculuk Şartı

Makalelerimiz

45

Kira Davalarında Arabuluculuk Şartı

Geçtiğimiz günlerde Yargıda yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi T.B.M.M Adalet Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen maddelerden bir tanesi de kira davalarında arabuluculuk şartı. Maddeye göre “kira ilişkisi, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesi, Kat Mülkiyeti Kanun’undan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurma şartı aranacak.

Kira Davalarında Arabuluculuk


Kira davalarında arabuluculuk uygulaması Türkiye'de 2019 yılında yürürlüğe giren bir düzenleme ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu düzenleme ile kira davaları, tarafların anlaşması olmadığı takdirde, arabuluculuk usulüne tabi hale getirilmiştir.

Kira davalarında arabuluculuk süreci, tarafların talebi üzerine başlar. Taraflar, arabulucuya başvurarak anlaşma yoluna gitmek isterlerse, arabulucu süreci başlatılır. Arabuluculuk süreci genellikle 1-2 ay içinde tamamlanır. Ancak tarafların anlaşmaya varamaması durumunda, arabuluculuk süreci sonlandırılır ve taraflar mahkemeye başvurabilir.

Mahkemeye başvurulması durumunda, tarafların arabuluculuk süreci hakkında bilgi verecekleri bir belge sunmaları gerekmektedir. Ayrıca, arabuluculuk sürecinde varılmayan anlaşma konuları da mahkeme dosyasına eklenir. Mahkeme, bu belge ve bilgiler doğrultusunda kararını verir.
Yargı Paketinde geçen düzenlemeye göre kira davalarında arabuluculuk dava şartı olarak getirilmiştir.

Sonuç


Kira davalarında arabuluculuk dava şartı olarak yeni yargı paketi ile yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda kira ilişkisi, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesi, Kat Mülkiyeti Kanun’undan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurma şartı getirilmiş ve yargıya intikal eden bu davaların daha hızlı sonuçlanması hedeflenmiştir.

Kamalak Arabuluculuk Merkezi olarak arabuluculuk konusunda uzman kadromuz ile hizmet vermekteyiz. Güncel gelişmeleri yakından takip ediyor ve sosyal medya hesaplarımızda da paylaşımlarımızı yapıyoruz. Bizleri twitter hesabımızdan takip ederek güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.